Често задавани въпроси: Проблеми при носене на контактни лещи

Усещане за парене в очите по време на носене на контактни лещи

Анонимен
Въпрос:

Не мога да нося месечни контактни лещи поради усещане за парене в очите. Какво бихте ме посъветвали?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Преди да започнете да използвате отново каквито и да било контактни лещи, първо трябва да откриете причината за паренето в очите. То може да бъде причинено от много фактори и промяната на типа лещи може да не помогне. Моля, консултирайте се с очния си лекар.

Екипът на Lentiamo България

Различна рецепта за контактни лещи и очила

Анонимен
Въпрос:

Имам очила за далеч с 1,25 диоптъра. Лекарят ми предписа контактни лещи със същите стойности. Докато нося контактни лещи, имам проблеми с работата на компютъра или когато гледам телевизия. След като разговарях с мои приятели, разбрах, че повечето от тях имат различни предписания за лещи и очила. Бихте ли ми казали кое е правилно в този случай?

Lentiamo.bg
Отговори:

Параметрите за контактни лещи се различават от тези за очила поради това, че лещите се слагат директно в очите и обикновено диоптъра е коригиран спрямо този за очилата. Тези корекции се правят заедно с очния лекар, който предписва специална рецепта за контактни лещи. Рецептата за контактни лещи трябва да съдържа и други параметри, които при очилата липсват – например, базова кривина и диаметър на лещата.

Ако срещате затруднения само при работа с компютър или гледане на телевизия, то тогава има вероятност проблема да е причинен от липсата на често мигане, което води до отслабване на слъзния филм. При това състояние дискомфортът може да бъде значително добре повлиян от капки за очи.

Как да намаля сухотата в очите?

Анонимен
Въпрос:

Нося месечни контактни лещи. Напоследък носех очила по-често, защото лещите се изсушават в очите ми, когато цял ден седя на компютър. Има ли подобни контактни лещи (като Frecuency 55), които биха елиминирали симптомите на сухото око (например, ако съдържат повече вода или имат по-нов вид материал)?

Lentiamo.bg
Отговори:

Работата на компютър води до по-рядко мигане, което означава интензивно разрушаване на слъзния филм върху повърхността на окото (или лещата). Този проблем може да бъде решен чрез използване на овлажняващи капки за очи (например Refresh ). Oпределено е препоръчително да използвате капки за очи, когато работите на компютър. Ако искате да промените вида на лещите, които носите, винаги се консултирайте с очен лекар. Междувременно ви съветваме да прочетете повече за сухотата в очите тук .

Проблем с поставянето на контактна леща

Анонимен
Въпрос:

Използвам лещи с диаметър 14.20, но имам проблеми с поставянето и свалянето им. Възможно ли е причината да бъде размерът на лещата? Очния ми лекар каза, че лещите са с универсален размер и не би трябвало да срещам затруднения, но въпреки това чувствам, че са твърде големи за мен и ги усещам в очите си.

Lentiamo.bg
Отговори:

Когато става въпрос за диаметър на лещата, той винаги трябва да съответства на диаметъра на роговицата с подходящо лимбално покритие, не трябва да бъде „универсален“. Възможно е обаче проблемите ви да изчезнат с течение на времето, когато започвенете да се справяте по-добре със самата апликация на лещите. Ако затрудненията все пак продължават, е необходимо да се консултирате с очния си лекар, тъй като проблемите могат да бъдат причинени от други неща.

Мога ли да нося лещи, ако работя на компютър по цял ден?

Анонимен
Въпрос:

Искам да попитам дали е ок да ползвам лещи, ако работя на компютър по 8–10 часа на ден?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Работата на компютър оказва значително влияние върхи зрението и очите ни. Честотата на мигането е намалена и оттам повърхността на очите остава суха за по-дълго време, отколкото е здравословно. При синдром на сухото око използвайте капки за очи винаги, когато имате нетърпимо чувство за сухота в очите. Можете да използвате лещи при работа с компютър, единствено следете честотата на мигането и ако в края на работния ден чувствате сухота в очите, използвайте овлажняващи капки.

Странични ефекти от ползването на контактни лещи

Анонимен
Въпрос:

Какви са възможните странични ефекти от използването на контактни лещи?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Няма никакви странични ефекти от използването на контактни лещи, ако имате правилните параметри, и се уверите, че материалът, съдържанието на вода и пропускливостта на кислород са подходящи за очите ви. Ето защо винаги е най-добре да се консултирате с очен специалист, преди да закупите лещи. Той ще измери зрението ви и ще потвърди дали очите ви имат нужда от лещи.

Задайте ни въпрос относно контактните лещи и ще получите отговор в рамките на няколко дни. Най-интересните въпроси ще бъдат публикувани в сайта ни.

Добавете въпрос