Често задавани въпроси: Грижа за контактните лещи

Необходимо ли е да се търкат лещите докато се почистват?

Анонимен
Въпрос:

Започнах да нося контактни лещи и използвах 360 ml разтвор на ReNu MultiPlus. Бих искал да се попитам дали мога просто да оставя лещите си Acuvue Oasys в кутийката с разтвор за през нощта без допълнително почистване (търкане в ръка)?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Разтворите днес позволяват пълно почистване дори без търкане на ръка, но това зависи от нивото на замърсяванията върху контактната леща. Определено не би се считало за грешка, ако разтриете леко лещата с разтвор. При всички случаи, разтворът ReNu MultiPlus е добър избор.

Отворен разтвор за лещи

Анонимен
Въпрос:

Нося контактни лещи от три месеца и използвам разтвор Renu MultiPlus. Оставих разтворът отворен за два дни. Мога ли да продължа да го използвам или трябва да си купя нов? Притеснявам се, че очите ми могат да се заразят, но от друга страна, изглежда малко вероятно един разтвор да се „замърси“ чрез 2 мм отвор. Благодаря.

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Замърсяванията, които могат да навлезнат в разтвора, не могат да се видят с голи очи. Разтворът трябва да бъде отворен по време на поддържането на контактните лещи за около една минута. Два дни имат 2880 минути – не бих ви съветвала да използвате разтвора.

Грижа за контактни лещи без диоптър

Анонимен
Въпрос:

Никога не съм носел контактни лещи, но се замислям, тъй като бих искал да променя цвета на очите си. Исках да попитам как трябва да се грижа за цветни контактни лещи.

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Грижата е същата като при останалите видове контактни лещи. Вашияочен специалист ще ви каже как по-точно да се грижите за тях и как да боравите със самите лещи. Можете също да прочетете и нашето ръководството за контактни лещи .

Избор на разтвор за контактни лещи

Анонимен
Въпрос:

Исках да попитам дали е необходимо или по-скоро се препоръчва да се използва разтвор от същата марка като контактните лещи или може да се купи и различна марка разтвор?

Lentiamo.bg
Отговори:

Определено не можете да използвате какъв да е разтвор, но обикновено е възможно да избирате от няколко вида. За съжаление не мога да препоръчам конкретен, тъй като не споменахте кои контактни лещи използвате. Например за силикон хидрогелови контактни лещи препоръчваме рззтвора Solunate Multi-Purpose .

Защо кутийката за контактни лещи не може да се изплаква с вода?

Анонимен
Въпрос:

Защо кутийката за контактни лещи не може да се изплаква с вода? Може ли да използвам преварено вода като за бебе, за да изплаквам кутийката? И добре ли е да се държи разтвор в затворена кутийка цял ден?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Водата (варена или за бебета) не е чиста вода. Тя съдържа много компоненти, които не трябва да влизат в контакт с контактни лещи. Част от съставът на разтворите е вода, която е свободна от тези нежелани вещества, с други думи, чиста Н2О. Когато извадите лещите от кутията, излейте стария разтвор и напълнете кутията с нов. Водата няма почистващите и дезинфекциращи свойства, необходими за целта.

Контактни лещи при екстремно ниски температури

Анонимен
Въпрос:

Мога ли да нося лещи при екстремно ниски температури ( –28 градуса)? Няма ли да замръзнат? Или да се получат други неприятни последствия? Благодаря Ви

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Контактните лещи не би трябвало да замръзнат при ниски температури. Описали сме подробно дали лещите и разтвори могат да замръзнат в статията ни тук.

Разтвори за лещи и температура на съхранение

Анонимен
Въпрос:

Необходимо ли да държим разтвора в хладилник? Каква е температурата, при която трябва да се съхранява?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Разтворите за контактни лещи се препоръчва да се съхраняват на стайна температура. Качествата им не могат да бъдат гарантирани при екстремни условия на съхранение.

Период на носене на лещите

Анонимен
Въпрос:

Нося месечни контактни лещи. Какво ще се случи, ако ги нося с един ден по-дълго от определения срок? Благодаря

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Всеки модел контактни лещи има определен период на носене, който е препоръчителен от производителя на съответните лещи. Не се препоръчва да се използват по-дълго време. Има потребители, които започват да чувстват дразнене и нужда от смяна на лещите дори преди да е изтекъл срока им за ползване. Не знаем точно кой модел лещи носите, но съществуват видове, които са предназначени и за по-дълъг срок на ползване, ако не се използват всеки ден в рамките на посочения месец. Моля да се консултирате с очния си лекар, който ще ви посъветва как да процедирате точно с този вид лещи, който носите.

Задайте ни въпрос относно контактните лещи и ще получите отговор в рамките на няколко дни. Най-интересните въпроси ще бъдат публикувани в сайта ни.

Добавете въпрос