Често задавани въпроси: Други

Как да разбера информацията от картата, която контактологът ми даде?

Анонимен
Въпрос:

Моят контактолог е написал тази информация за диоптри в моята карта за носене на контактни лещи: L = 2,25, R = 2,25. На блистера за контактните ми лещи пише –2,25. Когато поръчвам онлайн, трябва да въведа 2,25 или –2,25?

Lentiamo.bg
Отговори:

Зравейте,

Когато поръчвате контактни лещи, въведете същата информация като тази на опаковката на лещите ви (т.е. минус). Очните специалисти предписват лещи така, както споменахте, и знакът за равенство означава минус за тях.

Контактни лещи и гел маникюр

Анонимен
Въпрос:

Имам въпрос. Купих гел нокти преди три седмици и бих искала да започна да нося контактни лещи. Бях при очен лекар, който ми каза, че може да носч лещи, но първо ще трябва да се отърва от ноктите си. Вярно ли е?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Съветът на очния ви лекар е верен. С контактните лещи можете да боравите само с върховете на пръстите си, което не е възможно с дълги нокти.

Мултифокални лещи

Анонимен
Въпрос:

Бихте ли ми обяснили какво точно представляват мултифокалните контактни лещи?

Lentiamo.bg
Отговори:

Мултифокалните лещи са сферични контактни лещи, при които оптичната мощност се променя от средата до периферията им – може да се увеличава или намалява. Повечето от тях са лещи със средна част за виждане на далече и периферия за виждане на близко разстояние. Препоръчват се най-вече за хора с пресбиопия. Накратко казано – това са контактни лещи за тези потребители, които имат едновременно и късогледство и далекогледство.

Контактни лещи с UV филтър

Анонимен
Въпрос:

Здравейте, бих искала да попитам за лещи с UV филтър. Доколко този филтър е препоръчителен и мога ли да ползвам лещи без него или препоръчвате да се носят лещи с UV филтър?

Lentiamo.bg
Отговори:

Контактните лещи с UV филтър предпазват окото от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Те не защитават конюнктивата или клепачите на очите, които са също толкова чувствителни към ултравиолетовите лъчи, колкото е и роговицата. По мое мнение, UV филтърът в контактните лещи е важен, но за да получите цялостна защита от слънцето, ще се нуждаете и от качествени слънчеви очила , които ще предпазват окото ви и конюнктивата.

Безопасно ли е да се пазаруват контактни лещи онлайн?

Анонимен
Въпрос:

Дали е безопасно да се купуват контактни лещи в интернет? Възможно ли е те да бъдат фалшиви и как да разбера дали магазинът е безопасен и добър?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Винаги има риск, когато онлайн магазинът не е лично проверен от Вас или Ваши приятели. Контактните лещи могат да бъдат проръчвани онлайн, тъй като това са същите модели, които ще откриете и в оптиките, от същите производители, с единствената разлика, че цените им са доста по-ниски. Доверете се на онлайн магазин, който е с доказана ефективност, добри отзиви от потребители и предлага оригинални продукти. В нашата статия можете да прочетете повече за пазаруването на контактни лещи онлайн.

Какво означават знаците - и + при лещите?

Μαρια Τ.
Въпрос:

Исках да попитам какво означават знаците – и +? Кое какво означава? Имам рецепта за очила, далекогледство 1 диоптър, но не знам дали това е – или +. Ако може да ми кажете какви лещи трябва да поръчам.

Lentiamo.bg
Отговори:

Символът + обозначава изпъкналата леща, която се използва за корекция на далекогледство (хиперметропия). Символът – означава вдлъбната леща, която се използва за корекция на късогледство (миопия). За съжаление не мога да ви кажа кои контактни лещи са най-добри за вас, тъй като това решение трябва да се вземе след правилно изследване на състоянието на очите ви. Необходимо е да се консултирате с очен лекар, който освен издаването на рецепта, ще ви насочи и към модел контактни лещи.

Какво означава кривина на лещата?

Анонимен
Въпрос:

Очния лекар ми измери с уред базова кривина BC 8,7. Исках да попитам какво означава тази стойност и дали мога да си купя лещи с кривина 8,6. И ако го направя, какви са рисковете?

Lentiamo.bg
Отговори:

Стойността на BC 8.7 е водеща при избора на подходящ тип контактни лещи. Това е радиусът на изкривяването на роговицата, на който трябва да съответства радиусът на контактната леща. Но не само тази стойност е важна, други параметри на лещата също са важни и те не могат да бъдат избрани само въз основа на кривината. Съществуват рискове за очите, като те могат да се изразят в дразнене, парене, дори падане на самата леща, а разликата в кривината е голяма. За максимален комфорт, тя трябва да съответства тази на роговицата и очния лекар би трябвало да Ви предпише точна базова кривина , диаметър и да Ви препоръча вид лещи, които биха били най-добрия избор за Вашето зрение.

Рецепта за очила и контактни лещи

Анонимен
Въпрос:

Вярно ли е, че ако сте късоглед, имате по-малко диоптри в контактните си лещи и ако сте далекоглед то имате повече диоптри, защото очилата са малко по-далеч от окото, докато контактните лещи са разположени директно върху него?

Lentiamo.bg
Отговори:

Привет, да, вярно е. Ако имате 3 диоптъра или повече, 0,25 от диоптъра се отнемат в случай на късогледство. Ако имате повече диоптри, разликата може да бъде до 0.5 диоптъра. И това е точно обратното при далекогледството, където трябва да се добавят повече диоптри. Причината е именно, че контактните лещи се поставят директно в очите.

Мога ли да нося контактни лещи, когато съм болна?

Анонимен
Въпрос:

Бих искала да попитам дали могат да се носят лещи когато съм болна? Има ли някакви по-специални грижи за самите лещи? Става дума за грип.

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Разбира се. Можете да използвате лещи при настинка и грип, но има някои по-специфични детайли, на които е добре да се обърне внимание. Имаме специална статия с насоки и отговори на въпроса как да носим лещи по време на настинка и грип.

Колко често да използвам капки за очи?

Анонимен
Въпрос:

Използвам ежедневни контактни лещи и Refresh капки за очи. Бих искал да попитам колко пъти на ден мога да използвам капки за очи, докато нося лещи? Има ли някакво ограничение, така че лещите да не губят качеството си?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Необходимостта от използване на овлажняващи капки за очи се определя от качеството и количеството на сълзотворен филм и околната среда. Няма да увредите лещите, ако ползвате капки за очи. Ако чувствате, че използвате твърде често капки за очи (повече от 3–4 пъти на ден), възможно е те да не са достатъчно ефективни. Препоръчвам ви да прегледате избора, който предлагаме за капки за очи, за да намерите подходящо решение за вашия проблем.

Мога ли да използвам разтвор за овлажняване вместо капки за очи?

Анонимен
Въпрос:

Здравейте,

Искам да попитам дали мога ли да използвам разтвор за овлажняване вместо капки за очи, когато са ми свършили капките?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

При спешни случаи, когато нямате подръка капки за очи, можете да използвате разтвор за овлажняване и хидратиране, но в никакъв случай пероксидов такъв. Пероксидовите разтвори никога не трябва да бъдат използвани върху очите, докато пероксидовият елемент не се неутрализира по специален начин. Обикновен мултифункционален разтвор ще ви свърши работа в спешна ситуация, докато поръчате капките си за очи.

Период на носене на лещите

Анонимен
Въпрос:

Здравейте,

Въпросът ми е следния: ако извадя лещите от блистерите и ги нося например 3 дни, но после нещо възпрепятства по-нататъшното им използване, например боледуване, мога ли да държа лещите в кутийки с разтвор и след това да ги използвам за оставащите 27 дни или периода за носене се скъсява с тези 2 седмици?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Това е въпрос, който се дискутира често и няма еднозначен отговор. Трябва добре да се преценят причините за прекъсването на периода на носене и за колко дълго това ще се случи. В случай, че се разболеете, изхвърлете лещите, които сте носили към момента, дори и да са били в очите ви само веднъж. Ако планирате да не носите лещи само един ден, то тогава можете да ги съхранявате в кутийка с разтвор за този ден. Ако планираното прекъсване е по-дълго, тогава разтворът трябва да бъде сменян редовно, но като цяло не се препоръчва прекъсване на периода на носене на вече отворени лещи за повече от 3–4 дни. В случаи като тези е добре да обмислите ползването на еднодневни контактни лещи.

Необходимо ли е да включа факта, че нося лещи, в шофьорската си книжка?

Анонимен
Въпрос:

Бих искал да попитам дали е необходимо да има някаква специална карта за шофиране, която казва, че нося контактни лещи?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Да, ако имате указания за необходимост от носене на очила във вашата шофьорска книжка, ще трябва да покажете карта за носене на контактни лещи при поискване от органите за контролиране на пътното движение. Вашият очен лекар ще издаде такъв документ или карта за вас. По-новите свидетелства за управление, издадени съгласно препоръките на ЕС, трябва да имат правилния код за очила и контактни лещи. Специално за вас сме подготвили подробна статия, която ще ви даде повече информация.

Очен преглед

Pavla J.
Въпрос:

Бих искал да попитам за съвет. Нося контактни лещи и ще ходя на редовен очен преглед при офталмолог. Бих искал да знам дали трябва да нося контактни лещи или очила за прегледа? Не открих никаква информация за това. Благодаря ви за съвета.

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Съветваме ви да се обърнете към очния специалист, при който правите редовните си прегледи. Може да се свържете с него по телефон и да попитате как той предпочита да се извършват консултациите, защото различните специалист имат различни изисквания.

Различен диаметър и базова кривина

Marie S.
Въпрос:

Моята базова кривина е 8,40 и имам диаметър 13,80. Мислите ли, че ако поръчам цветни контактни лещи (еднодневни) с кривина 8,60 и диаметър 14,00, това ще бъде проблем?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Трудно е да се определи дали различен диаметър и кривина ще ви подхождат. Диаметърът играе важна роля за това как лещата се побира в окото – диаметър по-малък от роговицата може да причини проблеми, а по-големият може да направи приложението на контактните лещи по-трудно. Самата базова кривина на лещата съответства на кривината на окото и трябва да копира роговицата възможно най-близо. Лекарят трябва да измери тези параметри за вас – ако купувате лещи с неправилна кривина, лещата може да не седи точно върху окото. Това може да предизвика чувство за чуждо тяло в очите, дразнене или да седи прекалено свободно. Определено бих ви препоръчал да посетите лекар, който ще измери всички параметри, препоръча подходящ тип контактни лещи и ще ви даде пробен комплект. Други параметри като материал, пропускливост на кислород и съдържание на вода също са от значение. Не рискувайте да поръчате лещи, които може да не паснат на очите ви.

Отказване на поръчка

Анонимен
Въпрос:

Здравейте, направих две поръчки по погрешка, може ли да откажа едната от тях?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Разбира се. Когато наш клиент направи две идентични поръчки, ние винаги се свързваме с него, за да потвърдим дали едната от тях не е била направена по погрешка. Ще бъдете информирани чрез автоматичен имейл за отказването на поръчката, а в случай, че тя е била заплатена, сумата ще Ви бъде възстановена.

Промяна на адреса за доставка

Анонимен
Въпрос:

Как мога да променя адреса за доставка на поръчката ми?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

За да промените адреса за доставка, можете да се свържете с нас чрез имейл или телефон и ние с радост ще направим корекциите за Вас. В случай, че пратката Ви вече е била изпратена от нашия склад, можете отново да се свържете с нас на 02/4928553 или на имейл info@lentiamo.bg, а ние ще организираме промяна на адреса с куриерската фирма.

Промяна на паролата

Анонимен
Въпрос:

Как мога да променя паролата си?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Просто кликнете върху иконата на клиентската секция (в горния десен ъгъл) и ще се отвори малък прозорец с ваша информация. Под него ще намерите текст, който казва – промяна на парола. Кликнете върху него и променете паролата си.

Данни от кредитна/дебитна карта

Κωνσταντινα Β.
Въпрос:

Как мога да изтрия данните от картата, с която съм плащал при вас?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Ако желаете да изтриете данните от картата, която сте запаметили за последващо пазаруване, моля да се свържете с нас на info@lentiamo.bg и ние ще ги премахнем веднага.

Доставка извън Европейския съюз

Анонимен
Въпрос:

Извършвате ли доставки до Америка?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

За съжаление не доставяме в Америка. Ние сме Европейска компания и извършваме доставки само на територията на ЕС.

Как да променя вече направена поръчка, ако съм допуснал/а грешка при поръчването?

Refika A.
Въпрос:

Как да променя вече направена поръчка, ако съм допуснал/а грешка при поръчването?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

В случай, че поръчката Ви все още не е изпратена, можете да се свържете с нас на телефон 024928553 или на имейл info@lentiamo.bg, за да направим корекции по избраните продукти. В случай, че поръчката Ви вече е изпратена, тогава евентуални промени по параметрите не са възможни, но могат да бъдат направени промени по детайлите за доставка.

Оставаме на разположение за съдействие!

Екипът на Lentiamo България

Недостатъчен брой бонус точки

Никол Д.
Въпрос:

Ако нямаме достатъчен борй точки, но си поръчаме от подаръците и ни дава например –200 точки трябва ли да заплатим за подаръците?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Благодаря Ви за направеното запитването. Подаръците, които изпращаме с бонус точки, в по-голямата си част не се продават отделно, но има и такива, които можете да закупите в сайта ни. От секцията Бонус продукти можете да вземете продукти само и единствено с бонус точки. Не могат да бъдат закупени.

Системата ни няма да позволи да добавите в кошницата си бонус продукт, когато нямате достатъчен брой бонус точки за него.

С пожелание за хубав ден,

Лентиамо България

Как съхранявате пароли?

Анонимен
Въпрос:

Бих искал да Ви попитам как гарантирате сигурността на паролата ми?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Благодаря Ви за запитването!

Сигурността на вашите данни е от първостепенно значение за нас, така че никога не съхраняваме Вашата парола в четлива форма – тя се обработва само от модерна хеш – функция bcrypt (с параметър cost=10). От парола, съхранена по този начин, не може да се получи интелигентна и разбираема информация.

Екипът на Lentiamo България

Задайте ни въпрос относно контактните лещи и ще получите отговор в рамките на няколко дни. Най-интересните въпроси ще бъдат публикувани в сайта ни.

Добавете въпрос