Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Вход

Животът през контактните лещи

Всеки ден получаваме запитвания от хора, които са начинаещи в областта на контактните лещи, и от такива, които искат да опитат нещо ново. Отговорите на въпросите относно видовете контактни лещи, как да изберем правилните и как да ги използваме правилно, ще намерите в нашия малък и полезен наръчник.

Еднодневни, двуседмични, месечни и тримесечни контактни лещи

От името им се подразбира периода, за който са предназначени. Еднодневните лещи се използват в рамките на деня, сутрин се слагат и вечер се изхвърлят. Месечните лещи трябва да бъдат сменяни на всеки четири седмици, двуседмичните – на всеки две седмици, а тримесечните – веднъж на три месеца.

Сферични или асферични?

Сферичните контактни лещи копират извитата форма на окото и се използват най-често за корекция на миопия и хиперопия. Асферичните лещи са сплескани в краищата си и предлагат остро зрение. Често се използват и за корекция на астигматизъм.

Съществуват ли контактни лещи, които мога да нося през цялото време, дори по време на сън?

Да. Лещите за продължително носене снабдяват окото с достатъчно количество кислород и могат да се нося непрекъснато в продължение на 30 дни или 29 нощи. Консултирайте се с офталмолог преди да започнете употребата на такъв тип лещи.

Имам астигматизъм. Какви контактни лещи трябва да използвам?

Астигматизмът е относително често срещано състояние на очите, при което роговицата няма правилна кривина спрямо формата на окото. За корекция на това състояние ще използват торични контактни лещи.

Имам едновременно и късогледство и далекогледство. Съществуват ли бифокални лещи, както бифокални очила?

Да, съществуват! И точно както при очилата, имат 2 фокусни центъра – един за късоглеството и един за далекогледството. Съществуват и други, по-модерни мултифокални лещи, които има по-малко опрделение между близките и далечните обекти.

Ако се нуждаете от допълнителна информация отноно термините, проверете нашия подробен терминологичен речник.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти