Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Вход

Перфектният тен се хваща през лятото. Внимавайте с роговиците си.

Във водата, в морето, на шезлонга в градината или дори на балкона – хубавият тен означава да бъдем красиви, атрактивни и здрави. Всеки знае, че в днешно време слънцето е опасно и различни неприятности не са изключени, ако не се пазим. Невидимите UV лъчи могат да доведат до температура, изгарания, мехури по кожата и дори рак.

Роговицата на очите ни е застрашена от изгаряне точно колкото и кожата ни

Фотофобия, пронизваща болка в очите, подути клепачи, които в крайна сметка няма да могат да се отворят. И страх какво се е случило и какво ще се случи, като само до преди няколко часа релаксирахте на плажа, а в последствие доктора ви диагностицира с изгаряне на роговиците – диагноза, за която никога не сте чували.

По правило, изгореното трябва да се лекува веднага след като се случи и обикновено не остават последствия, ако се третира в рамките на няколко часа.

Как се получават изгарянията на роговицата и как да се предпазим от тях?

Определено най-много трябва да се внимава във водата. Както вече отбелязахме, първите симптоми са пронизваща болка в очите, фотофобия, подути клепачи, които не могат да се отворят и обикновено се стига до очен специалист. Най-голямата болка обикновено отшумява без последствия след няколко часа, но все пак има няколко начина, които биха помогнали да се предпазим. Разбира се, първият от тях е използването на слънчеви очила със 100% UV защита. Интересното е, че дори обикновените диоптрични очила, без затъмнени стъкла, могат да предпазят очите ни до известна степен. Изгарания на роговицата се появяват често и при пребиваване в близост до вода, където слънчевите лъчи се отразяват и попадат в очите ни. В такива случаи може да се използват капки, които да направят роговицата по-малко чувствителна. Най-важното решение може да се окаже дългосрочната грижа за очите – достатъчен прием на витамини А и С, както и лутеин. Изследване на Американската оптометрична асоциация през 2008 г. подчертава значението на защитата на очите при децата и тийнейджърите, които прекарват повече време на слънце. Учените също така препоръчват използването на сиво-тонирани контактни лещи, които намаляват интензитета на светлината.

За да разберете дали контактните лещи са подходящи за ваканцията ви на морето и за да се насладите на едно безопасно лято, разгледайте информацията ни тук

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти