Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Вход

Перфектният тен се хваща през лятото. Внимавайте с роговиците си.

Във водата, в морето, на шезлонга в градината или дори на балкона – хубавият тен означава да бъдем красиви, атрактивни и здрави. Всеки знае, че в днешно време слънцето е опасно и различни неприятности не са изключени, ако не се пазим. Невидимите UV лъчи могат да доведат до температура, изгарания, мехури по кожата и дори рак.

Роговицата на очите ни е застрашена от изгаряне точно колкото и кожата ни

Фотофобия, пронизваща болка в очите, подути клепачи, които в крайна сметка няма да могат да се отворят. И страх какво се е случило и какво ще се случи, като само до преди няколко часа релаксирахте на плажа, а в последствие доктора ви диагностицира с изгаряне на роговиците – диагноза, за която никога не сте чували.

По правило, изгореното трябва да се лекува веднага след като се случи и обикновено не остават последствия, ако се третира в рамките на няколко часа.

Как се получават изгарянията на роговицата и как да се предпазим от тях?

Определено най-много трябва да се внимава във водата. Както вече отбелязахме, първите симптоми са пронизваща болка в очите, фотофобия, подути клепачи, които не могат да се отворят и обикновено се стига до очен специалист. Най-голямата болка обикновено отшумява без последствия след няколко часа, но все пак има няколко начина, които биха помогнали да се предпазим. Разбира се, първият от тях е използването на слънчеви очила със 100% UV защита. Интересното е, че дори обикновените диоптрични очила, без затъмнени стъкла, могат да предпазят очите ни до известна степен. Изгарания на роговицата се появяват често и при пребиваване в близост до вода, където слънчевите лъчи се отразяват и попадат в очите ни. В такива случаи може да се използват капки, които да направят роговицата по-малко чувствителна. Най-важното решение може да се окаже дългосрочната грижа за очите – достатъчен прием на витамини А и С, както и лутеин. Изследване на Американската оптометрична асоциация през 2008 г. подчертава значението на защитата на очите при децата и тийнейджърите, които прекарват повече време на слънце. Учените също така препоръчват използването на сиво-тонирани контактни лещи, които намаляват интензитета на светлината.

За да разберете дали контактните лещи са подходящи за ваканцията ви на морето и за да се насладите на едно безопасно лято, разгледайте информацията ни тук

Харесва ли ти тази статия? Споделете с приятелите си.

Коментари

Нямам въпроси

*Задължителни полета

Прочетете също…

Запознайте се с Georgina Garrigan, нашият графичен дизайнер

Запознайте се с Джорджина Гариган, нашият графичен дизайнер. Идва от Ирландия, но започва работа в Прага през октомври, 2017.

Отвори статиите

Предимствата на контактните лещи пред очилата в студеният зимен сезон

Много хора носят лещи в студеният зимен сезон дори при минусови температури.

Отвори статиите

Помагаме на Миша. Ще се включите ли?

Помогнете заедно с нас на тринайсет годишната Миша, която губи зрението си.

Отвори статиите

Всичко, което трябва да знаете за носене на контактните лещи през зимата

Не забравяйте да се консултирате относно контактните си лещи с вашия офталмолог.

Отвори статиите

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!