Black Friday - До -70% на очила и лещи

Вход

Спорт и контактни лещи: Подобрете рекордите си

Любителите на спорта може би си спомнят холандският футболист Едгар Давидс или новозеландският крикет играч Даниел Ветори, които още в началото на новото хилядолетие са носили очила.

Любителите на спорта може би си спомнят холандският футболист Едгар Давидс или новозеландският крикет играч Даниел Ветори, които още в началото на новото хилядолетие са носили очила. И двамата са имали причина да го правят, както всички знаем, за спортистите е важно да виждам максимално добре.

Можем да се съгласим и с факта, че при практикуване на спорт, очилата не са най-удобният моден аксесоар.

За щастие вече знаем, че спортистите, които са били принудени да носят очила, вече няма да нужда да го правят, благодарение на контактните лещи. Докато Давидс е имал нужда от специална защита след операция на глаукома, то малко по-странно е, че Ветори никога не е опитал комфорта на контактните лещи.

Причините могат да бъдат няколко, от алергии, през силата на волята до ограничения в някои договори. Благодарение на напредването на медицината и науката изглежда, че контактните лещи са все по-полулярни сред спортистите, и то не само заради способността им да коригират зрението, а и защото с тяхна помощ спортистите могат да подобрят постиженията си.

По-широко зрително поле

extended peripheral vision
Контактните лещи предлагат много предимства на спортистите, които имат нужда от корекция на зрението. Наред с корекция на класическите очни заболявания като късогледство, далекогледство и астигматизъм, лещите има и едно друго важно предимство, а именно фактът, че се поставят директно в окото и по този начин осигуряват по-широко зрително поле.

При отборните спортове, където играчите си мечтая да имат очи и на гърба, по-широкото поле на зрение е от изключително значение. За използването на контактни лещи няма значение и времето, защото за разлика от очилата, те не се замъгляват и мокрят. Благодарение на това играчите могат да изиграят целият си мач без притеснения.

Професионални спортисти, които носят контактни лещи и безопасност

Безопасността не бива да се пренебрегва при колективните спортове, а и не само. Неправилна позиция на главата или лакътя може да има болезнени последствия за някои от играчите.

Също така с контактни лещи се избягва възможността за счупване на стъкла и евентуално порязване.

В днешно време, за да си осигурят перфектно зрение, най-големите спортни звезди носят контакти лещи. Между тях са

  • Футболистът Кристиано Роналдо
  • Тенисистът Новак Джокович
  • Звездата на NBA Дуайт Ховард
  • Голф играчът Фил Микелсън и други.

Контактни лещи за подобряване на постиженията

Много хора са чували или чели за предимствата на контактните лещи, някои от тях ги използват и са се убедили в това, но все още има и такива, които не знаят, че освен за корекция на зрението, контактните лещи могат да се използват и за чисто спортни цели. Елитни спортисти с перфектно зрение използват контактни лещи с една единствена цел – да подобрят постиженията си.

Спортисти, които играят при осветителни рефлектори, могат да използват леко оцветени лещи за приглушаване на яркостта на светлината и подобряване на контраста. Някои атлети ползват контактни лещи като защита срещу UV лъчите. Можете ли да си представите например мотокрос пилот без контактни лещи?

contact lenses in sport

Въпреки, че контактните лещи не предпазват от UV лъчи цялото око, те могат да се носят в комбинация с други защитни средства, с чиято помощ очите биват защитени например от отразяващите се в снега слънчеви лъчи.

Зимните спортисти могат да използват специални лещи, които да помагат при синдрома на сухото око. Колко по-малко мигат скиорите, толкова по-малък е шансът за произшествие на пистата.

Видове контактни лещи

Предимствата на контактните лещи в спорта са толкова много, че спортистите не се питат дали да използват лещи, а кои от тях да изберат. Повечето, разбира се, предпочитат меки контактни лещи, понеже покриват основните изисквания – корекция на зрението, комфорт и изгодна цена.

Още повече, съществуват и други видове лещи, като газопропускливите такива, които са по-твърди и държат по-добра форма в окото, благодарение на което коригират астигматизъм и други заболявания на роговицата.

От значение е и фактът, че пропускат повече кислород към очите и така се натрупват по-малко замърсявания, абсорбират се по-малко сълзи и има защита срещу синдрома на сухото око. Въпреки всички тези предимства обаче, за много спортисти газопропускливите лещи не са техните лещи.

Gas Permeable Lenses (RGP) Image source: thejimmynguyen.wordpress.com

Понеже са по-твърди, периода на свикване с тях е по-дълъг и поради това, че имат по-малък диаметър, има шанс при по-активен спорт да паднат от окото. И имайки предвид, че повечето спортисти използват очила извън игрището, инвестицията в твърди контактни лещи в повечето случаи е неоправдана.

Логично е спортистите да избират да носят контактни лещи. Да, изискват специални грижи и понякога могат да раздразнят очите, но това е малка цена за предимствата, които предоставят.

В бъдеще време, може би, контактните лещи няма просто да коригират зрението, а и ще предпазват от очни заболявания. Още няколко такива подобрения и може да навлезем в сфера на технологичен допинг. 


Това обаче е грижа на учените. В настоящият момент спортистите могат да използват лещи без притеснения, да излязат на терена и да печелят!

Тук ще намерите каталог със спортни контактни лещи

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти