Вход

Можете ли да плувате с контактни лещи?

Създадено от Lentiamo на 15. 5. 2023

Съдържание

За съжаление, носенето на контактни лещи по време на плуване може да бъде изключително рисковано и не се препоръчва. Водата в басейните, реките, езерата и океаните е дом на бактерии, вируси и други микроорганизми, които могат да причинят сериозни инфекции.

Просто казано, водата и контактните лещи не са добра комбинация при плуване или дори при вземане на душ. Вижте какво казват експертите за грижа за очите на Lentiamo за рисковете от плуване с контактни лещи и съвети, които да следвате, ако сте се потопили с лещите си.

Можете ли да носите контактни лещи в морето?

Не се препоръчва да носите контактни лещи, когато плувате в океана. Дискомфорт, дразнене и дори инфекция могат да възникнат, когато лещите абсорбират солена вода. Солта в морската вода може да полепне по вашите контактни лещи, което води до сухота и надраскване на повърхността на лещата.

Можете ли да се гмуркате с контактни лещи?

Гмуркането с контактни лещи не е добра идея. Тъй като има голяма вероятност водата да попадне в очите ви, най-безопасният вариант е да премахнете контактните лещи, преди да се гмурнете.

Ако трябва да носите лещи, уверете се, че са меки контактни лещи. Твърдите лещи са газопропускливи, което означава, че позволяват на газа да премине през лещата към окото ви. Това може да доведе до задържане на азотни мехурчета между окото ви и лещата по време на гмуркане. Ако това се случи, могат да последват замъглено виждане, дискомфорт и дори болка.

Рискове от плуване с контактни лещи

човек в черен бански, който се гмурка в плувен басейн

Премахването на контактните лещи преди плуване е най-добрият начин да избегнете потенциални усложнения. Излагането на хлор, солена вода или бактерии във водата може да доведе до дразнене или очни инфекции. На практическо ниво лещите могат лесно да се измият от очите ви, когато скачате в басейн или по време на плуване.

Симптоми на очна инфекция

Както научихме, плуването с контактни лещи може да доведе до инфекции. Това може да е дразнещо, но може да бъде и опасно. Важно е да се свържете с очен специалист, ако почувствате нови или необичайни симптоми след плуване с лещите си. Симптомите на очна инфекция могат да включват:

  • Подути или зачервени очи
  • Дразнене или сърбеж
  • Секретиране
  • Болка
  • Светлинна чувствителност
  • Замъглено зрение
  • Сълзене или сухота на очите

Симптомите на очни инфекции трябва да се приемат сериозно. Една рядка, но сериозна инфекция, свързана с вода и носене на контактни лещи, се нарича акантамебен кератит. Причинява се от акантамеба, микроскопична амеба, която може да се намери в много водоизточници, включително чешмяна вода, езера, океани и др. Ако не се лекува, акантамебният кератит може да доведе до загуба на зрение или дори до слепота. Акантамебата може да оцелее при високи концентрации на хлор в басейни.

По-добре ли е да плувате с очила или контактни очила?

Рисковете от носенето на контактни лещи при плуване не превишават ползите в повечето случаи. Контактите могат да абсорбират вода и да уловят бактерии, вируси или други патогени. Това може да доведе до сухота, дискомфорт и очни инфекции.

Носенето на очила при плуване също може да бъде проблематично. Очилата или диоптричните слънчевите очила могат лесно да паднат и да се изгубят във водата. Ако нямат ефективна хидрофобност за отблъскване на водни капки, може да е трудно да се види, когато лещите се напръскат.

Съвети за плуване с контактни лещи

Понякога забравяме да свалим лещите си, преди да отидем на плаж или басейн. Ако трябва да плувате с контактни лещи, има няколко неща, които можете да направите, за да защитите очите и лещите си:

  • Носете плътно прилепнали очила, които покриват цялото ви око, за да не проникне вода.
  • Свалете контактните си лещи веднага след като излезете от водата.
  • Носенето на очила в комбинация с еднодневни лещи е добър вариант, тъй като те могат да бъдат изхвърлени след употреба. Най-добрите ежедневни лещи осигуряват удобство и са чудесен хигиеничен вариант.
  • Измийте и подсушете добре ръцете си преди и след работа с контактните лещи.

Какво да направите, ако попадне вода в очите ви, докато носите контактни лещи

Ако попадне вода в очите ви, докато носите контактни лещи, свалете ги възможно най-бързо. Не поставяйте обратно контактните си лещи, докато не бъдат почистени и дезинфекцирани с подходящия разтвор за контактни лещи. Ако носите ежедневни лещи за еднократна употреба, просто ги изхвърлете и използвайте нов чифт.

Свържете се с очен специалист, ако болката, зачервяването, дискомфортът или замъгленото виждане продължават след сваляне на лещите. Това може да означава възможна инфекция.

Професионален съвет: Мокрите контактни лещи са склонни да залепват за очите, което прави отстраняването им по-трудно. Ако това се случи с вас, препоръчваме да изчакате до 30 минути, преди да свалите лещите, за да предотвратите дразнене.

Как да се грижим за контактните лещи след плуване

За да се грижите за контактните лещи след плуване е важно да проверите, че те са чисти и безопасни за носене. Винаги измивайте и подсушавайте ръцете си, преди да боравите с лещите си. Изхвърлете незабавно ежедневните контакти. Почистете и дезинфекцирайте всички контактни лещи за многократна употреба, преди да ги поставите обратно в очите си.

Можете ли да носите контактни лещи на плажа?

човек в хамак със слънчеви очила и шапка

Можете да носите контактни лещи на плажа, но е важно да вземете някои предпазни мерки, за да защитите очите и лещите си от пясък, солена вода и други дразнители.

  • Сдобийте се с чифт качествени слънчеви очила или контактни лещи с UV защита, за да блокирате по-добре вредното UV лъчение.
  • Винаги сваляйте лещите си, преди да влезете във водата.
  • Носете със себе си разтвор за контактни лещи и калъф за съхранение или опаковайте допълнителен чифт ежедневни лещи, които да използвате след плуване.
  • Ако планирате да спите с контактни лещи по време на кратка дрямка на плажа, помислете за рисковете или попитайте вашия очен специалист относно лещи за продължително носене.

Пясъкът и други отпадъци могат лесно да попаднат в очите ви на плажа. Ако това се случи, внимателно отстранете лещата си, тъй като пясъкът може да попадне между лещата и окото и да причини надраскване и болка. Ползвайте към вашите слънчеви очила за защита и комфорт на плажа.

Искате ли да защитите очите си?

Разгледайте качествени слънчеви очила за всеки повод.

Пазарувайте слънчеви очила

Заключителни мисли от Lentiamo

Така че можете ли да носите контактни лещи при плуване? Не бихме го препоръчали. Има сериозни последствия за носителите на лещи, които могат да бъдат избегнати с малко повече внимание. Един забавен ден на плажа или басейна не трябва да бъде повлиян от раздразнени очи или изгубени контакти.

Надяваме се, че това ръководство е полезно, ако се сте в ситуация, че носите лещи на басейна или плажа.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти