Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Вход

5 неща, които не трябва да правите на плажа с контактните си лещи

Отново е лято и може да се насладите на заслужена ваканция!

Ако това е първата ви почивка като носител на контактни лещи, вероятно имате няколко въпроса за практичността и безопасността на контактните лещи.

На почивка с контактни лещи?

Контактните лещи са идеални за активни хора, които не се страхуват от приключения. Защо трябва да носите очила през няколкото седмици от годината, когато искате да се чувствате просто прекрасно? 

Не е нужно. Вашите контактни лещи могат да бъдат практичен спътник и по време на почивката. Ако обаче искате да отидете във водата с тях, определено трябва да следвате нашите три съвета по-долу.

Защо? Защото очите ви са особено чувствителни и контактните лещи ви правят податливи на бактерии. Ако отидете във водата с контактни лещи, рискът от опасна инфекция е много голям.

1. Не плувайте с контактни лещи

Най-общо казано, не трябва да влизате във водата с контактни лещи, тъй като контактните лещи изискват добра хигиена

Водата в басейните, реките, езерата и моретата е дом на изобилие от бактерии, вируси и микроорганизми, много от които могат да бъдат много вредни за очите. Дори и малки количества като водни пръски могат да доведат до инфекции.

Ако по някаква причина трябва да плувате с контактни лещи, трябва да носите еднодневни лещи заедно с очила за плуване.

Еднодневните лещи ви дават свободата да използвате контактни лещи при плуване, без да се налага да ги почиствате или изплаквате след това. Всичко, което трябва да направите, е да ги поставите преди да плувате и да ги изхвърлите след това. 

Най-добрите еднодневни лещи за вашата ваканцияСъвет: По принцип ви препоръчваме да изчакате около 30 минути след къпане и след това да извадите лещите. Ако останат по-дълго във влажна среда, контактните лещи могат да се засмукнат в очите ви и да затруднят отстраняването им. След 30 минути този риск вече не съществува.

Също така, вземете очила със себе си, за да можете спокойно да се наслаждавате на почивката си. Освен това препоръчваме да използвате капки за очи за евентуално облекчаване на възпалени очи.

2. Не се гмуркайте с контактни лещи

Не трябва да използвате контактните си лещи за гмуркане. Защото тук също съществува риск от бактерии.

Акантамоеба, например, е организъм, който се среща в много води. Когато влезе в контакт с лещите, той се придържа към тях и в крайна сметка води до тежко възпаление на окото.

Освен това, контактните лещи естествено абсорбират вода, която може драстично да промени тяхната форма. Промяната във формата може да направи носенето им много неудобно и може да наруши и замъгли зрението ви.

Ако носите водонепроницаеми очила за гмуркане, можете да продължите да носите контактните си лещи при неотложна нужда. Но отново, носете рецепта и добре поставящи се контактни лещи, за предпочитане дневни лещи за еднократна употреба, които можете да изхвърлите след гмуркането. Това ще предотврати заразяване или инфекция на очите. 

3. Внимавайте със солена вода, пясък и високи температури.

Може ли контактните лещи да бъдат повредени в комбинация със солена вода, пясък и високи температури?

За съжаление, да, всички крайности са опасни за очите ви и съкращават живота на лещата. Малките частици се прилепват към лещата, причинявайки силно дразнене на очите. Това може да доведе до сериозни инфекции.

Забележка: Моля, използвайте висококачествени слънчеви очила. Проучванията показват, че окото зад контактната леща може да бъде по-чувствително към светлината. Като носите слънчеви очила, избягвате уморени и раздразнени очи.

4.Не вземайте душ, докато носите контактни лещи

Точно като солена вода или прясна вода в езера или реки, водата от чешмата може да съдържа бактерии.

Ако искате да се измиете след плуване и да вземете душ на плажа, моля не носете контактни лещи.

5. Не взимайте дори кратка дрямка, докато носите контактните си лещи

У дома, ако задрямте с лещите си, не рискувате нищо. Може просто да имате замъглено зрение и сухота в очите за кратко време.

И все пак, въпреки че знаем колко изкушаващо е да подремнем на плажа, силно препоръчваме да не го правите – поне докато носите лещите си.

Тъй като за разлика от вкъщи, на плажа може да е ветровито и ситен пясък да достигне лещите и очите ви, което може да доведе до замърсяване и по-късно инфекция.

Потта например също може да достигне от челото до очите ви и по този начин бактерии да влязат в роговицата.

Източници

Националната медицинска библиотека на САЩ Национални здравни институти описва в своя речник разпространението на опасни патогени като Acanthamoeba и ролята на носенето на контактни лещи.

В статията си авторите насписанието Lampe.de описват причините, симптомите и различните възможности за лечение на фоточувствителност на очите.

Die Apotheken Umschau предлага подробна статия за светлочувствителни очи и обяснява връзката с контактните лещи и неправилното им приложение.


Искате да прочетете повече за очите, контактните лещи или защитата на слънчевите очила?

Вижте нашия блогНе пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти