Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Вход

6-те най-често задавани въпроса относно пероксидните разтвори за контактни лещи

Jakub Odcházel

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, Мениджър Оптика, на 25. 2. 2020. Създадено от Lentiamo

Водородният пероксид (H2O2) е безцветна течност, която обикновено се предлага като воден разтвор, който се използва главно в производството на козметика, за избелване на памук и дори като ракетно гориво.

Но пероксидът може да бъде още по-универсален. Използва се и при разтворите за контактни лещи. Тук агентът играе важна роля в почистването и дезинфекцията на контактните лещи. Пероксидът е много популярен сред страдащите от някака алергия и носителите на лещи, които страдат от сухота в очите.

Как работи този уникален продукт? Отговоряме на шестте най-често задавани въпроса относно пероксидните разтвори.

1. Какво представляват пероксидните разтвори?

Както водородния пероксид, така и мултифункционалните разтвори почистват и дезинфекцират контактните лещи, като разграждат и отстраняват натрупани отлагания, протеини и мастни натрупвания (липиди).

Въпреки това, за разлика от мултифункционалните разтвори като Solunate, пероксидните разтвори не съдържат консерванти, което ги прави подходящи за страдащите от алергии, които реагират на определени консерванти. Тези разтвори, наричани още пероксидни системи, са особено добре поносими и изключително ефективни срещу микроби.

Пероксидните разтвори се използват главно за дезинфекция на меки контактни лещи, но някои от тях могат да се използват и за грижа за твърди контактни лещи.

Най-известните пероксидни системи включват AOSEPT PLUS и EasySept 360 ml с кутийка. Искате ли да научите повече за други пероксидни разтвори? Разгледайте всички наши продукти за грижа на базата на пероксид.Най-популярните пероксидни разтвори2. Как се използват правилно пероксидните разтвори?

Използването на пероксидни системи изисква допълнителни грижи в сравнение с мултифункционалните разтвори. След почистване на контактните лещи водородният пероксид, съдържащ се в разтвора, трябва да се неутрализира, преди лещите да могат да се използват.

Ако неутрализацията не е била извършена правилно, водородният пероксид, който попадне в очите ви, може да причини изграяне, парене и временно увреждане на роговицата. Неутрализаторът превръща пероксида във вода и кислород, като гарантира, че можете да използвате лещите си без проблеми.3. Какво представляват едноетапните пероксидни системи?

С едноетапен пероксиден разтвор лещите обикновено трябва да се държат няколко часа в пероксидната система до пълното неутрализиране на разтвора в предоставения специален контейнер.

Едностепенните пероксидни системи се пълнят в специален контейнер за контактни лещи, след което се неутрализират със специална таблетка, която обикновено се доставя от производителя заедно с разтвора.4. Ами двуетапните пероксидни системи?

Двустепенните пероксидни системи дезинфекцират щателно вашите контактни лещи, тъй като концентрацията на водороден пероксид остава постоянна през целия процес на дезинфекция.

В двустепенна пероксидна система, пероксидният разтвр се изхвърля в края на периода на дезинфекция и контейнерът се пълни с втори разтвор – неутрализиращия разтвор. За да избегнете неприятно усещане за парене, важно е да оставите контактните си лещи в разтвора за неутрализация толкова дълго, колкото производителят е предписал.

Ако разтворът не бъде напълно неутрализиран, той все още може да бъде вреден за очите. В този случай можете да накиснете лещите в нормален физиологичен разтвор преди да ги сложите в очите си.5. Колко време отнема неутрализацията на пероксидните системи?

Процесът на неутрализация обикновено отнема до шест часа. Моля, спазвайте времето за неутрализация, посочено от производителя в листовката. След неутрализиране вашите контактни лещи не трябва да влизат в контакт с пероксидния разтвор.

Продължителността на процеса на неутрализация в двуетапните системи е малко по-кратка, отколкото в едноетапната система, тъй като в двуетапната система трябва да се неутрализира само пероксидът, останал в контактните лещи, а не цялото съдържание на контейнера.

6. Коя е най-безопасната употреба на пероксидните разтвори?

 • Преди да използвате нов разтвор за контактни лещи, прочетете и внимателно следвайте всички инструкции на опаковката и бутилката.
 • Не забравяйте да използвате специалната кутия за контактни лещи, която се предлага с разтвора за контактни лещи с водороден пероксид. Не използвайте стара кутийка за лещи, когато получите нова бутилка разтвор за контактни лещи на базата на пероксид. Ако го направите, пероксидът няма да бъде неутрализиран правилно.
 • Оставете лещите си в разтвора за поне 6 часа, за да може процесът на неутрализация да завърши успешно.
 • Никога не изплаквайте лещите си с пероксиден разтвор и никога не поставяйте пероксиден разтвор директно в очите, за да избегнете всякакъв шанс за увреждане.
 • Не позволявайте на никой друг да използва вашия пероксиден разтвор. Вашите приятели и членове на семейството могат да объркат пероксидния разтвор с мултифункционален такъв и да не го използват в съответствие с конкретните инструкции за използване на пероксиден разтвор.


Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  Нямам въпроси

  *Задължителни полета

  Най-продаваните продукти