Ексклузивни отстъпки 🔥

Вход

Пероксидни разтоври: важни съвети и трикове за потребителите

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 25. 1. 2022. Създадено от Lentiamo

Водородният пероксид (H2O2) е безцветна течност, която обикновено се предлага като воден разтвор, който се използва главно в производството на козметика, за избелване на памук и дори като ракетно гориво. Използва се и за почистване, дезинфекция и съхранение на меки и твърди контактни лещи.

Когато се използва в разтвори за контактни лещи, агентът играе важна роля в почистването и дезинфекцията. Пероксидните разтвори често се препоръчват на страдащите от алергии и на носещите лещи, които страдат от сухота в очите.

Искате ли да научите повече за един от най-добрите начини за грижа за лещите си? Вижте полезна информация за пероксидните разтвори по-долу!

Какво представляват пероксидните разтвори?

Както водородния пероксид, така и мултифункционалните разтвори почистват и дезинфекцират контактните лещи, като разграждат и отстраняват натрупани отлагания, протеини и мастни натрупвания (липиди).

За разлика от многофункционалните разтвори, пероксидните разтвори проникват в микробния биофилм, за да освободят лещите от вредните бактерии и да убият микроорганизмите. В някои проучвания е доказано, че системите с водороден пероксид осигуряват по-добра антивирусна активност срещу коронавирус (SARS-CoV-2), отколкото многофункционалните разтвори.1

Освен това, според Review of Optometric Business оптометристите препоръчват пероксидните разтвори по много причини, включително за по-чисти и здрави лещи, по-ясно зрение и по-голям комфорт.

Мога ли да използвам пероксиден разтвор с моите лещи?

кутийки за конаткни лещи

Пероксидните разтвори са предназначени за дезинфекция на меки контактни лещи, включително силикон-хидрогелни лещи. Някои пероксидни разтвори могат да се използват и за грижа за твърди контактни лещи (с твърда газопропускливост) - просто проверете инструкциите на производителя, за да определите дали вашите лещи са съвместими с даден пероксиден разтвор.

Винаги се запознавайте с препоръките на производителите на лещи, за да видите дали пероксидния разтвор е съвместим с вашите лещи. Също така е важно да прочетете внимателно указанията за употреба на пероксидния разтвор. Например някои пероксидни системи не са подходящи за използване с цветни контактни лещи.

Видове почистващи системи с водороден пероксид

Системите с водороден пероксид може да изглеждат сложни за онези, които не са запознати с този тип разтвори. Познаването на основите на функционирането на пероксидните разтвори ще направи процеса много по-лесен и по-малко плашещ.

Съществуват два вида пероксидни системи: едноетапни и двуетапни системи.

  • Едноетапни пероксидни системи

    При едноетапния пероксиден разтвор лещите трябва да се държат в пероксида в продължение на няколко часа, докато разтворът се неутрализира напълно.

    В началото разтворът се изсипва в специална кутийка за контактни лещи, предоставена от производителя. Неутрализацията завършва чрез химическа реакция между кутийката и разтвора; или с помощта на специална таблетка, която се доставя с разтвора.

  • Двуетапни пероксидни системи 

    Двуетапните пероксидни системи дезинфекцират напълно контактните ви лещи - концентрацията на водороден пероксид остава постоянна през целия процес на дезинфекция.

    При двуетапната пероксидна система, пероксидът се изхвърля в края на периода на дезинфекция, а контейнерът се пълни с втори разтвор, който е неутрализиращ. 

Винаги можете да различите пероксидните разтворите от останалите многофункционални или физиологични разтвори по червената капачка на бутилката. Червените капачки на пероксиднире разтвори означават, че разтворът не може да се вкарва директно в очите.

Колко време отнема етапът на неутрализация?

отворен контейнер за контактни лещи с пероксидни калъфи на заден план

Процесът на неутрализация обикновено отнема до шест часа. Въпреки това, моля, имайте предвид времето за неутрализация, обозначено от производителя в листовката. След неутрализацията, вашите контактни лещи не трябва да влизат в контакт с пеорксидния разтвор.

Продължителността на процеса на неутрализация при двуетапнирте системи е малко по-кратка, отколкото при едноетапните системи, тъй като трябва да се неутрализира само пероксидът, останал върху контактните лещи, а не цялото съдържание на контейнера.

Важно: ако процесът на неутрализация не е завършен, водородният пероксид, попаднал в пряк контакт с очите ви от бутилката или от контактните лещи, може да причини щипане, парене и временно увреждане на роговицата. Неутрализаторът на калъфа превръща пероксида във физиологичен разтвор, като гарантира, че лещите ви са безопасни за употреба.

Как да разберете дали пероксидният разтвор действа?

бълбукащ разтвор на пероксид в случай на

Ще разберете, че работи, когато се образуват мехурчета, когато специалният неутрализиращ диск в кутията влезе в контакт с разтвора.

Не забравяйте винаги да измивате ръцете си, преди да свалите лещите или да използвате пероксидния разтвор. Ако други течности, като капки за очи или вода, влезнат в контакт с пероксида и диска, разтворът може да се раздуе и да прелее от калъфа.

Полезни съвети, които да вземете предвид при използването на пероксиден разтвор 

  • Преди да използвате нов разтвор за контактни лещи, прочетете и следвайте внимателно всички указания върху опаковката и бутилката.
  • Не забравяйте да използвате специалната кутийка за контактни лещи, който се доставя с пероксидния разтвор. Не използвайте стара кутийка за лещи, когато получавате нова бутилка пероксиден разтвор. Ако го направите, пероксидът няма да бъде неутрализиран.
  • Оставете лещите си в разтвора за поне 6 часа (или посоченото време), за да може процесът на неутрализация да завърши.
  • Не изплаквайте лещите си с разтвори на водороден пероксид и никога не поставяйте разтвор на водороден пероксид в очите си. Това може да причини парене или щипане.
  • Не позволявайте на никого да използва пероксидния разтвор. Вашите приятели и роднини могат да объркат пероксидния разтвор с многофункционален такъв и да не го използват съгласно специфичните указания на пероксидния разтвор.

Вижте това видео, за да се запознаете с основните техники за използване на пероксиден разтвор за контактни лещи:

Ръководство стъпка по стъпка как да използвате пероксиден разтвор 

  1. Стъпка 1: Измийте ръцете си
  2. Стъпка 2: Поставете лещите в кошничките
  3. Стъпка 3: Изплакнете лещите
  4. Стъпка 4: Напълнете кутийката с разтвор
  5. Стъпка 5: Поставете кошничките в разтвора
  6. Стъпка 6: Накиснете лещите
  7. Стъпка 7: Поставете лещите
миене на ръце

Стъпка 1: Измийте ръцете си

Внимателно измийте и подсушете ръцете си, преди да използвате разтвора.

миене на ръце в мивка

Стъпка 2: Поставете лещите в кошничките

Отвийте кутийката за лещите и поставете лещите си в подходящо обозначените кошнички. Обикновено кошничките са обозначени с "L" за лявата леща и "R" за дясната леща.

Изплакване на лещите в кошничките с разтвор на пероксид

Стъпка 3: Изплакнете лещите

Изплакнете лещите си с пероксидния разтвор за пет секунди. Тази стъпка не е задължителна при някои производители.

Пълнене на кутията с разтвор на пероксид към линията за пълнене

Стъпка 4: Напълнете кутийката с разтвор

Напълнете кутийката с пероксиден разтвор до обозначената линия. Не препълвайте или недопълвайте кутията.

Поставяне на лещите в кутията с пероксиден разтвор

Стъпка 5: Поставете кошничките в разтвора

Поставете кошничките в разтвора и завийте капачката. На този етап трябва да започнат да се образуват мехурчета.

Потапяне на лещите в бълбукащ разтвор на пероксид

Стъпка 6: Накиснете лещите

Накиснете лещите за поне шест часа или за толкова, колкото препоръчва производителят. Не накланяйте и не разстръсквайте кутийката по време на процеса на неутрализация.

Водороден пероксид и калъф, който седи на плота с ръка

Стъпка 7: Поставете лещите

След като процесът на неутрализация приключи, изхвърлете използвания пероксиден разтвор и оставете кутийката отворена да изсъхне. Вече е безопасно да поставите лещите си.

Пероксиден разтвор - често задавани въпроси

Добър ли е пероксидния разтвор за чувствителни очи?

Да. Оптометристите в Lentiamo препоръчват пероксидните разтвори на потребителите с чувствителни очи. Повечето пероксидни разтвори не съдържат консерванти, така че са идеални за хора, алергични към консервантите в многофункционалните разтвори. Те също така ефикасно премахват отлаганията от лещите, които могат да доведат до дразнене.

Трябва ли да използвам физиологичен разтвор след пероксидния разтвор? 

Може би. По принцип това зависи от препоръките на производителя. Не винаги е необходимо да изплаквате лещите с физиологичен разтвор след приключване на процеса на дезинфекция, но физиологичните разтвори са чудесна допълнителна стъпка за тези с изключително чувствителни очи.

Можете ли да използвате стандартна кутийка за контактни лещи с пероксиден разтвор?

Не. Пероксидните разтвори се доставят със специален калъф, съдържащ неутрализиращ диск, който инициира химическа реакция. По време на този процес водородният пероксид почиства и дезинфекцира лещите в дълбочина, преди да се превърне в безопасен физиологичен разтвор. Винаги използвайте новата кутийка с всяка нова бутилка разтвор на пероксид, за да работи системата правилно.

Вреден ли е водородният пероксид за очите?

Не. Пероксидните разтвори са безопасни, когато се използват правилно. Внимавайте: използвайте само пероксидни разтвори, които са специално предназначени за грижа за контактните лещи. Освен това винаги завършвайте процеса на неутрализация, преди да поставите контактните лещи обратно в очите си.

Заключителни мисли от Lentiamo

В заключение, пероксидните разтвори са безопасен и надежден начин за почистване, дезинфекция и грижа за лещите, но трябва да се използват с повишено внимание, тъй като директният контакт с очите може да доведе до щипане, изгаряне или увреждане на роговицата. Когато се използват според указанията, пероксидните разтвори са важен инструмент за поддържане на комфорта и здравето на очите ви.

Консултирайте се с вашия очен лекар преди да преминете към пероксиден разтвор и започнете да се наслаждавате на всички предимства.


Източници

1. National Library of Medicine, Antiviral effect of multipurpose contact lens disinfecting solutions against coronavirus
2. Review of Optometric Business, Patients Using Hydrogen Peroxide Solutions = Greater Compliance

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти