Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Вход

Как да разчетем рецептата си?

Бяхте на очен преглед и не сте сигурни какво означава рецептата Ви? Цилиндър, ос, положителен и отрицателен диоптър – това не е проблем, стига да знаете какво означават тези термини. Приготвили сме специално за Вас подробна информация по темата.

Не виждате добре на близо или на далеч?

Вероятно Вашият офталмолог или оптометрист Ви е казал тази информация, но ако не сте сигурни – отрицателните диоптри означават късогледство (миопия – не виждате добре на далеч; типичен признак, когато присвивате очите си, за да видите отдалечен обект – обикновено на повече от 2 метра). Положителен диоптър означава, че имате далекогледство – хиперметропия.

Виждате ли в полето за предписване на диоптри думата “plan”? Това означава, че конкретното око има нулев диоптър.

Цилиндър? Не, Вашият офталмолог не Ви е предписал шапка-цилиндър :)

Според лекарската терминология под “цилиндър” се има предвид неправилна кривина на роговицата. В голяма част от случаите става дума за вроден дефект. При здраво око роговицата има сферична форма, а при око, страдащо от астигматизъм – на топка за ръгби.

Дори правилно определените диоптри за късогледство или далекоглесдство не могат да помогнат – лещата не конвертира образа на правилното място в ретината и такива пациенти имат чувството, че гледат в неравно огледало. Заедно с данните за цилиндъра, очния лекар записва в рецептата и оста на цилиндъра, която определя кривината на роговицата. При астигматизъм се използват контактни лещи със специална кривина – торични контактни лещи.

Колко дълго важи рецептата за контактни лещи?

Точно определено време няма, но ако това е бил Вашият първи очен преглед, рецепта по-стара от 6 месеца не е валидна и е във Ваш интерес да си направите нов очен преглед. Състоянието на очните дефекти се променя, в някои случаи дори с по-бързи темпове. Ако имате очно заболяване, което не се изменя в продължение на повече от една година, можете да използвате и по-стара рецепта. Единствено трябва да имате предвид, че никога не се препоръчва използването на рецепта по-стара от 24 месеца.

Харесва ли ти тази статия? Споделете с приятелите си.

Коментари

Нямам въпроси

*Задължителни полета

Прочетете също…

Могат ли контактните лещи и разтворите да замръзнат?

Да, могат… Но, какво е с всичко по света, и тук има няколко – “но”.

Отвори статиите

Не доливайте нов разтвор върху стария!

Под “доливане” на разтвор имаме предвид, че не трябва да се допълна нов разтвор върху стария в кутийката за лещи.

Отвори статиите

Играйте с нас Бесеница и спечелете контактните си лещи безплатно!

Участвайте във Facebook играта ни на Бесеница и спечелете контактни лещи за 3 месеца!

Отвори статиите

Пазарувайте като професионалист на Black Friday

Големи отстъпки на любимите ви продукти, като например чисто нов телевизор?

Отвори статиите

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!