Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Вход

Petra Márová пише за Непал

През април миналата година, малко кралство на върха на света, беше ударено от земетресение – най-мощното от 1934 година насам. В настоящия момент, страната все още продължава да се бори с последствията от ужасното бедствие, с помощта на хуманитарни организации от целия свят. И понеже не е възможно всички помощи да достигнат до нуждаещите се, група хора решиха да помогнат сами. Член на тази група беше и нашата колежка Petra Márová. Подготвихме за нея много подаръци за пострадалите от земетресението – антибактериални гелове, хигиенни и офис материали, бебешки и детски дрехи, пари. И когато тя се върна преди няколко дни, бяхме подготвили и много въпроси :)

Ето и част от тях:

Как реши да участваш в хуманитарна мисия в Непал? Спонтанно решение ли беше или правиш това редовно?

Беше спонтанно решение. Всъщност, началото беше провокирано от един онлайн магазин, от който пазарувам и който изпраща стоките от Непал. Там те публично бяха обявили тази възможност за участие в хуманитарната експедиция. И откровено казано, имах резерви, че ще изберат точно мен. Личната ми мотивация беше, че ще имам възможност да посетя място, което винаги съм намирала за много интригуващо и необикновено. Сбъдната мечта. Обожавам планини, обожавам дрехите и чантите, които произвеждат там. Но когато разбрах каква всъщност беше идеята на това пътуване, започнах да се интересувам как мога да дам всичко от себе си, за да съм максимално полезна. Преди това няма никаква идея какво точно се случва и как наистина само един човек е от огромно значение за тези бедстващи хора. Видях с очите си селища, които се бяха превърнали просто в едни каменни руини и нито един път не водеше вече към тях. Жителите им изразиха огромна благодарност за всички дрехи, средства и медицински продукти, които им занесохме. Думите не стигат, за да опиша чувството, което изпитахме, когато дадохме училищни пособия и плюшени играчки на децата в училището.

Разкажи ни за подготовката преди мисията? Какви разрешителни, ваксинации и обучения трябваше да преминете?

Аз бях нещо като резерва и разбрах за експедицията само 3 седмици преди самото заминаване и поради тази причина нямах много време за организация. Единствено проверих, че ваксината ми против тетанус е все още валидна. Разбрах и че е добре да имаме още някои ваксини, като например такава за хепатит и коремен тиф, но време за тях нямаше. Нашия доктор ни предписа медикаменти против планински неразположения и антибиотици, в случай, че ни потрябват. Относно обучението, членувахме в група във Facebook, където бяхме информирани за всичко, което се случва там и имахме възможност да задаваме всякакви въпроси.

Непал се намира наистина на върха на света. Какви места успяхте да посетите?

Ръководителите ни бяха подготвили максимално наситена програма, за да можем да посетим колкото се може повече места и да помогнем на колкото е възможно повече хора в Непал. Определено мога да кажа, че страната е невероятно разнообразна; видяхме гореща опасна джунгла, красиви величествени планини, невъобразимо хаотични задръствания в градовете, пълни с катастрофи, пешеходци вървят между колите, няма маркировки по улиците… Всичко е коренно различно от начина на живот, на който ние сме свикнали. Най-голямо впечатление прави разликата в самите хора, жителите на Непал. Те нямат нищо, но са непрекъснато усмихнати. Работят страшно много, но не чувстват стрес. Основната им храна е “bhat” (ориз със сос от леща, картофи и спанак), която имахме удоволствие да опитаме. Напълно непознати хора ни канеха на чай и бисквити в домовете си, въпреки, че нямаха достатъчно дори за тях самите. Винаги са готови да помогнат с каквото могат. Децата се радват на съвсем малки неща.


Приключението продължи две седмици. Как успя да съчетаеш тази мисия с работата си в “Отдел Обслужване” на немския ни онлайн магазин?

Имам щастието да работя в голяма и модерна компания, която също така проявява разбиране към служителите си, въпреки краткия срок, в който трябваше да реагираме. Понеже немския ни пазар е изключително развит, имам няколко колеги, които с удоволствие ме заместиха по време на експедицията.

Плануваш ли други подобни пътувания?

За момента не. Пътуването до Непал беше предизвикателство и впечатленията, които събрах са толкова силни и наситени, че в този момент все още не съм мислила за други подобни мисии.

Харесва ли ти тази статия? Споделете с приятелите си.

Коментари

Нямам въпроси

*Задължителни полета

Прочетете също…

Играйте с нас Бесеница и спечелете контактните си лещи безплатно!

Участвайте във Facebook играта ни на Бесеница и спечелете контактни лещи за 3 месеца!

Отвори статиите

Пазарувайте като професионалист на Black Friday

Големи отстъпки на любимите ви продукти, като например чисто нов телевизор?

Отвори статиите

Представяме се: Markéta Lichterová, анализатор на данни

Здравей Маркета, как започна работа за Vašečočky и какво имаш зад гърба си като опит?

Отвори статиите

5 детайла при избора на контактни лещи

На какво да обърнете внимание при избора на контактни лещи? Пет детайла, които със сигурност ще внесат яснота.

Отвори статиите

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!